Alma Vetlényi: divat lelkiismeret-furdalás nélkül!

A fiatal tervező hirtelen tűnt fel a magyar divat egén a MOME elvégzését követően, azóta pedig üstökösként ragyogja be az egész szcénát friss, lendületes látásmódjával és a fenntarthatóság melletti bátor kiállásával. Alma a rögös utat választotta – és bejött neki!

 

A szakma rendkívül hamar felfigyelt a tehetségére, első jelentős elismerését 2016-ban kapta, amikor a Gombold Újra! nemzetközi mezőnyében a legjobb magyar tervezőnek választották, illetve a Marie Claire az Én fiatal divattervezőjeként ünnepelte. Alma nem elégszik meg pusztán az esztétikai széppel, a tervei nem önmagukért valóak, s messze túlmutatnak a divat keretein.

Az Alma Vetlényi márka bátran tematizál valódi, égető problémákat is: az emberi élet mindennapi küzdelmein túl beleáll a divatipar működésének az árnyékban meghúzódó, súlyos kérdéseibe is.

Művészetének konceptuális, elméleti és esztétikai dimenzióján túl Almát különösképpen foglalkoztatják az előállítás körülményei, a gyártás és fogyasztás körforgásának ökológiai vonatkozása. Aki pedig ebbe a maga valódi mélységében belegondol, aligha tehet mást, mint hogy elköteleződik: Alma pályája legelején, minden nehézsége ellenére felvállalta a nagyfokú tudatosságot és a fenntarthatóság szempontjait. Ő az a tervező, akinek komoly elvei vannak, s ezekhez hű marad.

Kollekcióim állandó alapja a fenntartható divat, mely főként a technológiai megoldásokban rejlik, mint például zero-waste elvű kivitelezés (szabászati hulladék nélkül készült ruhadarabok), természetes alapanyagok használata, mely lebomlik a környezetben, valamint az újrahasznosítás. Ezeket a megoldásokat évről évre új formában dolgozom fel, kutatva a további fenntrartható lehetőségeket.
– számolt be nekünk a saját munkamódszeréről, s egyben ezzel szorosan összefonódó értékrendjéről. Az Alma Vetlényi márka nagyszerűségét pedig mi sem jelzi pontosabban, hogy nem áll meg a puszta jószándékú, a fenntarthatóságot pajzsként maga előtt tartó, ám szellemi muníciójában visszafogott ökodivat területén. Élesebben fogalmazva: itt nem egy kisigényű, a környezetvédelmet hangoztató, ellenben ötlettelen és unalmas, vagy jobb esetben bohókásan szedett-vedett stílust kell elképzelnünk.
A tervező a legkülönfélébb élményekből inspirálódik, s tapasztalatait bátran fordítja le a divatnyelvére a különböző ruhamodelleken keresztül. Hisz a könnyed, kényelmes, letisztult stílusban, ami egyszerre ad praktikus, ugyanakkor finom és szofisztikált választ a mindennapi élet számos konkrét, gyakorilati problémájára – kezdve onnan, hogy modern, városi nőként mit vegyünk fel reggel…

Alma legszívesebben pamuttal, lennel és hernyóselyemmel dolgozik, ezek az anyagok állnak a legközelebb mindahhoz, ami miatt ő a divatot választotta szakmájául.

A legfrissebb kollekció is egy mélyen átgondolt, erős koncepcióval bíró anyag, amelyről a tervező így mesél:
A 2018-as tavasz-nyári  kollekcióm az Atlanti-óceánpart  harmonikus hangulata inspirálta. Az ott szerzett vizuális benyomások ihlették meg a kollekciót. Szín és anyaghasználat területén személyes tapasztalataimra reflektálok. A föld, a víz, a levegő és a fények egymásra gyakorolt hatásai jól megfigyelhetőek és ruhák formájában izgalmas leképzést eredményeznek. Kulcsfogalmak a tükröződés, reflex színek, és a lebegés.
Fotók:

Alma Vetlenyi SS18 Lookbook / @almavetlenyi / almavetlenyi.com

Fotó: Gyermán Petra / @pertagyeman / petragyerman.com
Smink: Papp Szandra / @szendi_
Haj: Zellei Áron / @zellei_aron_
Modell: Veronika @veronika.jazmin
/ Fanni és Eszter_ Royal Models / @royalmodels
Cipő: NES Shoes 

 

Alma Vetlényi
Hababa Designer Store
1052 Budapest, Fehér Hajó u. 8-10.

Kapcsolódó cikkek: