Tomcsanyi: erős színek és hatásos minták egy kiemelkedő divattehetség munkáiban

Tomcsányi Dóri nevét mindenki ismeri, aki akár csak egy kicsit is jártas a hazai divatéletben. A feltűnően karakteres, bátor színekkel dolgozó, rendkívül önreflexív tervező már az egyetemi évei alatt kitűnt a tömegből. Azóta pedig ez a határozott kiállás valóságos védjegyévé vált.

 

A Tomcsanyi márka 2010-ben született, Dóri tehát még a nagy budapesti divatrobbanás hajnalán indult, az akkoriban a kurrens nyugati divat irányában éppen csak tapogatózó közönség nagy meglepetésére. Abban az időben, amikor a kifinomultság az óvatos minimalizmust, a fehér-szürke-bézs szentháromságát és a skandináv trendek erőtlen utánzását jelentette, a fiatal márka egy markánsan eltérő, nagyon friss és ambíciózus koncepcióval robbant be. A 2010-es évek elején már dübörgött külföldön a color-blocking trend, Tomcsányi Dóri pedig bátor döntéssel hozta be Magyarországra a merész árnyalatokat, színpárosításokat és nagy, hangsúlyos felületeket az öltözködésben.

Tomcsanyi ss18

A Tomcsanyi-darabok szabásukban gyakran használnak vintage ihletést, népszerűek az A-vonalú ruhák és a középhosszú szoknyák, amelyek kifejezetten klasszikus sziluettet kölcsönöznek a viselőjüknek és némi romantikus nosztalgiát csempésznek a megjelenésünkbe. Hogy ez azonban egyetlen pillanatra se csússzon át a lányregények habos-romantikus álmaiba, a tervező egy nagyon markáns eszközzel ellensúlyozza a szabások lágy, nosztalgikus vonalvezetését.

Tomcsanyi ss18

Ez pedig az a bizonyos szín- és mintahasználat, amelyről egy Tomcsanyi ezer közül azonnal megismerhető.

Gondtalan elegancia némi arroganciával

– hangzik a márka egyik tipikus jelmondata, mely frappánsan és meglepően pontosan foglalja össze a Tomcsanyi-életérzést. Az erős, vibráló színek és a karakteres minták a kezdeti években gyakran utaltak vissza a közös kelet-európai múlt elemeire, színvilágára, hangulati egységességére – hogy inspiráló módon ez az avíttnak hitt közeg Dóri kreativitásától megtermékenyülve egy nagyon izgalmas, meglepően friss és döbbenetesen fiatalos trendhullámként szülessen újjá.

Tomcsanyi ss18

Az erőteljes, vibráló vörösek, kékek, zöldek, s nem utolsó sorban a nagyméretű, markáns minták használata jelentősen felkavarta a budapesti divat állóvizét, sokan éppen a tervező munkáinak hatására mertek kibújni a pasztell és nude árnyalatok világából.

A Tomcsanyi-kollekciók nyomott mintái és újabban ötletes felvarrói kezdetben visszautalások izgalmas hálójaként bomlottak ki, mára viszont elkezdtek önálló világot teremteni maguknak. A karakteres minták – a szobanövények motívumaitól egészen a teniszütő-tematikáig – a márka elválaszthatatlan védjegyeivé váltak.

 

TOMCSANYI
The Garden Studio
1065 Budapest, Paulay Ede u. 18.

Kapcsolódó cikkek: