SENSE of Marrakech bemutató: vibráló színek és egy balzsamos éj

Varga Viktória divattervezői antréja kifejezetten exkluzívra sikerült az Ybl Bistróban – a felvonultatott kollekció láttán pedig biztosak lehetünk benne, hogy egy ígéretes tehetséget ismerhettünk meg.

A pénteki bemutatón sikerült barátságos, jó hangulatú légkört varázsolni, amelyek igazán passzoltak ehhez a fantáziadús, ugyanakkor remekül hordható, a hétköznapi életbe bele illeszthető, ennélfogva szinte hívogató hatású ruhakollekcióhoz. A KREA-n frissen végzett tervező magabiztos stílusérzékéről árulkodik a tény, hogy noha kollekciójának címe is a rendkívüli erőteljes, marrakesh-ben megélt élményeket és hatásokat mint legfontosabb ihletforrást jelölik meg, az El Qadissia nevet viselő diplomakollekció nem próbálja meg a marokkói folklór motívumkincset, rosszabb esetben magát a helyi, tradicionális öltözékeket utánozni, imitálni. Ehelyett valóban, a szó legnemesebb értelmében ihletet merít Marrakesh színes kavalkádjából: a bemutatón előttünk sorjázó ruhák hatására szinte éreztük bőrünkön a nap hevét, a nehéz, balzsamos levegőt, a fűszerek kavargó illatát.

Hangulat a bemutatón // Kép: Sikk Projekt

A kollekcióban bemutatott modellek műfajukat tekintve széles skálán mozognak: nagyrészt – nem kevéssé Marrakesh éghajlati adottságaiból adódóan – nyári ruhákat láthattunk, a mutatóban feltűnő kabátokat viszont annál nagyobb örömmel fogadtuk, mert kifejezetten szerethető daraboknak bizonyultak.

A kollekció leghangsúlyosabb eleme a bátran megválasztott, vibráló színskála, mely a fülledt nyári esetéket és Marokkó multikulturális gazdagságát egyszerre idézte meg. A bőszabású nadrágoknál, a lenge, finom anyagukban lágyan omló nyári ruháknál nem is lehetne hívogatóbb és kényelmesebb viseletet elképzelni a hőségben, úgyhogy a bemutató időzítése is több mint megfelelő volt.

A hétköznapi viseletként is bátran hordható nyári öltözetek mellé jutott ugyanakkor nem kevés kifejezetten alkalmi darab is: burjánzó vonalakká absztrahálódott virágmotívumok és merész, áttetsző anyagok teszik különlegessé ezeket a modelleket. Nagy örömünkre az ismét reneszánszukat élő overállok is megjelentek a kollekcióban, abszolút kedvencünk a letisztult, homokszínű, illetve a fekete anyagból készült, csupán szabásában rafinált, végtelenül elegáns darab volt. A tervező a hangsúlyos, élénk színek bátor párosításáért is dicsérendő – kevesen vállalják ezt a merész lépést ilyen magabiztossággal, s nem kevésbé a bóvli, csiricsáré hangulat stabil elkerülésével.

Varga Viktória tervező (középen) és Szakos Andrea, a Marandshop vezetője (jobbra)

Bemutatkozó kollekciójában Varga Viktória tervezői fantáziája többféle irányba is elkalandozik, a letisztult vonalak minimalizmusa és a lehetfinom, áttört minták mellett hangsúlyosan vannak jelen a bohém applikációk, színes rojtok, látványos, hímzett minták is. A tervező több irányban is tájékozódik, nyitva hagyja maga előtt a kapukat – izgalmas lesz végigkövetni az elkövetkezendő években, hogyan alakul, formálódik saját, egyéni útja.

VICTORIAVARGA
 VICTORIAVARGA Studio
1054 Budapest, Akadémia u. 7.

 


Kapcsolódó cikkek: