CAMOU: Húzd magadra a fotóművészetet!

Különös, innovatív, érzékeny és meseszép hibridje a CAMOU márka a divatnak és a fotóművészetnek. Aki szereti a mintákat, a csodaszép természeti tájakat vagy városképeket, esetleg rajong a fénykép egyszerre nagyon konkrét, s közben önmagán túl mutató szimbolikájáért, az bátran mélyedjen el Fehér Beatrix művészetében!

 

A fotózás és a divattervezés szerelemgyermekeként született CAMOU márka – köszönhetően annak az egyedi ötletnek, amelyben az egész koncepció fogant -, egészen különleges helyet foglal el a magyar divatszcénában. Az alapidea lényege nem más, mint hogy a tervező – aki multitalentumként egyszerre hódol a fotózás és a divat művészetének – hagyományos szitanyomásos, vagy speciális digitális technikák segítségével fényképekkel dekorálja az általa tervezett öltözékeket.

A képek testünkön (például tetoválás formájában), vagy ruháinkon való viselése a maga speciális kulturális kódjain keresztül fontos üzenetet közvetítenek rólunk, a gondolkodásunkról, a világnézetünkről, esetleg aktuális érzelmeinkről, de mindenképpen az ízlésünkről. A különböző vicces feliratú, olykor eleve egyedileg, saját célra gyártatott, képi üzenetet hordozó pólók viseléséhez képest – noha ugyanarra az igényre ad egyfajta választ – a CAMOU egy más, elmélyültebb hangulatú, érettebb és ízlésesebb koncepciót képvisel. A ruhadarabokat végignézve látjuk, hogy milyen rendkívüli, vibráló erő árad ezekből az öltözékekből, mely a művészi eszközök izgalmas halmozásának és vegyítésének köszönhető.

A ruhadarabokra kerülő fotók pedig soha nem esetlegesek, ezeket Beatrix saját maga készíti már eleve úgy, hogy a ruhaterveihez megfelelőképpen tudja majd felhasználni őket. A képi motívumok tekintetében a tervező a saját legfontosabb inspirációforrásaihoz nyúl: a természeti szépséget, valamint az urbánus, nagyvárosi létezés modern tereit használja fel és jeleníti meg az általa tervezett ruhákon.

A motívumok többnyire természeti szépségek, illetve nagyvárosi szcénák vetületei – avat be a koncepcióba Beatrix. – Mint minden kép, úgy a ruhákra nyomtatott minta is egy plusz jelentést közvetít, mellyel művészi énemet tudom kifejezni.  Öltözeteim lényegében a divat, a művészet és a fotográfia interakciói és a minták, színek, szabásvonalak egységes harmóniájára törekszenek.

Fehér Beatrix munkássága látványosan elhatárolódik az aktuális trendektől – a CAMOU az örökkévalóságnak szóló darabokat kínál nekünk, ezeknek a daraboknak ráadásul van egy sajátos, mélységi dimenziójuk is: a tekintetünk valósággal bebarangolja ezeket a szoknyákat, blúzokat, ruhákat, éppúgy, mint egy csodaszép, monumentális képet.

Valósággal elveszünk ebben a szemünk előtt megnyíló, új világban – legyen az utcarészlet vagy tengerparti táj.

A tervezés különböző fázisaiban minden inspirál és a koncepció a legfontosabb. Fényképezek, figyelem az embereket, öltözködésüket. Számomra a legnehezebb feladat a szelektálás, a rengeteg ötlet, fotó és szabásvonal kiszűrése és párosítása. Sokszor azt gondolom, hogy az idő a legjobb designer… Amikor minden utat bejártál és minden beérik egyszerre. A kivitelezés ehhez késpest már gyerekjáték.

– vallja a tervező. Márpedig ez a kifinomult arányérzék a CAMOU márka lelkét jelenti: ezzel a specális “eleggyel”, amelyet Beatrix megvalósít, túlságosan könnyen el lehetne csúszni a “túl sok”, a “rendetlen hatású”, a bazárian tiritarka, olcsó hatású mintás ruhák világa felé. Az évek során kiérlelt, kérlelhetetlen stílusérzék és visszafogottság eredménye lett az, hogy Beatrix munkái mindig az igényesség és a kifinomultság terrénumán belül maradnak – egy csipetnyi meghökkentő meglepetéssel.

 

CAMOU
 Lucky Sheperd Designer Store
1027 Budapest, Fő u. 63-65.

Kapcsolódó cikkek: