esc: a táska, ami nagyvárosi, színes, modern és egy kicsit őrült

Az esc márkanév mögött álló két tervező, Berki Julcsi és Berényi Dia hosszú évek óta tartó barátsága 2015-ben egy közös divatmárka megalapításában csúcsosodott ki. A cél tiszta volt és világos: megtörni a fast fashion táskák monoton, unalmas egyeduralmát a hazai piacon és új színeket, formákat vinni a városi hétköznapokba.

 

Az esc filozófiája szerint túlságosan beleszoktunk a megjelenésünk hétköznapi komformizmusába, ideje felrázni minket, hogy kilépjünk a fekete-fehér-bézs és a hagyományos táskaformák okozta fojtogató unalomból.

Legyen szó hátizsákról, válltáskáról vagy tornazsákról, Juli és Dia munkái szeretnének valami újat, esetenként meglepőt, de mindenképpen maradandót adni. Egy lehetőséget a megszokottól eltérőre.

A tervezőpáros ezért bátran kísérletezik új, de a funkcionalitást folyamatosan szem előtt tartó, ennélfogva nem túlságosan extrém formákkal, hogy olyan kiegészítőket tárjon elénk, amelyek segítségével egyetlen mozdulattal dobhatjuk fel a leghétköznapi szettünket is, miközben a táska maradéktalanul ellátja legfőbb feladatát is: tudniillik tökéletesen belefér a mindennapi hozni-vinnivalónk.

esc Terápia kollekció – útban az ikonná válás felé // Kép: esc

Gyakori fogásuk az aszimmetrikus formák használata, a szokatlan színpárosítások és amúgy általában is az erős, feltűnő színek. Ilyenkor ősszel, ahogy monoton szürkeségbe vonja magát az álmos Budapest, tulajdonképpen egy terápiával felér egy-egy esc táska. Kíváncsiak voltunk, hogy vannak-e olyan konkrét színek, esetleg formák, amelyeket a kreatív tervezőpáros kifejezetten favorizál – kérdésünkre Julcsi és Dia pdig a következőt árulták el.

Julcsi által a sárga szín az, ami mindig jelen van a palettán. Még ha nem is szerves része az adott kollekciónak, tőlünk pult alól mindig lehet sárga anyagra számítani! Diának pedig egy különleges részlet csavarta el a fejét, ez a kör táskáknál kikísérletezett fonott alj. Ez a hamarosan érkező őszi/téli kollekcióban is visszaköszön majd.

Egy klasszikis hátizsák az esc-től // Kép: esc

 

Az idei év nagy dobása az esc-től a viszonylag kisméretű körtáska volt, amely saját bevallásuk szerint is egy kockázatos vállalásnak indult – ám a tervezők nem kis meglepetésére és persze legnagyobb örömére minden várakozást felülmúlt a kis válltáskák új generációjának sikere.

Nem meglepő módon, hiszen a rendkívül vagány és trendi színekben kapható kiegészítő trendteremtő módon és megdöbbentően hamar elindult az ikonná válás útján.

Az esc tehát egyszerre képviseli az “Escape” gombot a billentyűzeten, amellyel egyetlen gombnyomással kilépünk a megszokottból, hogy valami teljesen újnak adjunk helyet – ugyanakkor a lányok egyedi designtermékeikkel zászlajukra tűzték nemcsak a minőséget, de a környezettudatosságot és a fenntarthatóság iránti elköteleződést is – anyagaikat rendszerint kis manufaktúráktól szerzik be.
Az esc táskák tehát egyediek és megismételhetetlenek, káprázatos színűek, merészek, és egy kicsit bolondok is. Mint mi mindannyian, ha nyomunk egy “Escape”-et, amit pedig időről időre érdemes megtenni.