DELACIER: artisztikus és extravagáns

Fotó: Györfi Csaba

Domokos Dóra a Modartban szerzett diplomáját követően, 2013 óta kísérlezetik az ékszerkészítés határterületein. Az általa felépített DELACIER márka vállaltan különutakon jár, a tudatosságnak pedig meg is lett az eredménye: mára a nemzetközi szcénában is figyelnek rá.

 

Munkáin keresztül a tervező kiérlelt, határozott állításokat tesz a kurrens designtrendekkel kapcsolatban, vállalt extravaganciája mögött komoly formatudatosság és a társművészetek – festészet, szobrászat – iránti érzékenység áll. Noha a kreatív teremtés folyamata eredetileg a ruhatervezéstől indult, csakhamar kiemelt szerepbe kerültek a kiegészítők, különösképpen a ruhadarabokkal való összjáték, a variálhatóság és az anyagok, textúrák egymásra játszása szempontjából. Erre a folyamatra így emlékszik vissza a tervező:

Tudtam, hogy valamilyen kézműves technológiára szeretném építeni a diplomakollekciómat, aztán egyszer csak azon kaptam magam, hogy nem a ruhákat és a formákat kezdtem el tervezni, hanem a kiegészítőket, ami akkor egy új terep volt számomra.

Fotó: Oláh Attila

Ebből a kísérletezésből jutott el a DELACIER egy markáns, immáron teljes egészében a kiegészítőkre fókuszáló koncepcióig, melynek középpontjában az acél anyagának és a cérnakép technikájának fúziója áll. Bátran vállalják a kísérletezők járatlan útjait és előszerettel építenek a meghökkentés erőteljes hatására.

A formavilágot a nyers vonalak, gesztusok és ezzel együtt a minimalista stíl dinamikája határozza meg.

Tervezőként az időtlen értékteremtést tartom az elsődleges célomnak, így a márka is ezt képviseli

– vallja Dóra, ezzel egyértelműen felrajzolva elénk a DELACIER-nő körvonalait: nem a kor, nem az alkat kap nagy szerepet, hanem maga a stílus. Aki ezeket a különleges, a tömegből kitűnő ékszereket hordani tudja, erős és kiforrott stílussal kell rendelkezzen, megfelelő magabiztossággal és céltudatossággal karöltve.

Az egyes kollekciók – melyeknek egy-egy jól körülhatárolható fogalom, érzés adja az alapját – önmagukban is egységes képet mutatnak, a különböző darabok voltaképpen ezt a kiemelt keretfogalmat bontják ki, járják körül. Ilyen értelemben a kollekciók között markáns stiláris eltérések lehetnek – vessük csak össze a finom és elegáns WEDDING nevű menyasszonyi kollekciót akár a BIONIC melegárnyalatú bronzzal és bőrrel operáló darabjaival, akár az ASPERITY hideg csillogásával – összességében mégis elmondható, hogy a DELACIER minden egyes modellje a márka rendkívüli formatudatossága okán egy nagy, szerves egységben forr össze. Másképpen fogalmazva: ezeket a darabokat azonnal, ezer közül is megismerjük. Igazi statement ékszerekről beszélünk tehát, amelyekbe ha egyszer beleszeretünk, örökre fogva tartanak.


 DELACIER
CLIQUE Design Studio
1082 Budapest, Baross u. 47.

 

 Kapcsolódó cikkek: