eVe by Eva Remenyi: az elegancia két arca

Reményi Éva 2012-ben indult designer ékszermárkája gyors ütemben jutott el a kifinomult elegancia időtlen, értékálló eszményéhez. Azóta pedig a hazai szcéna egyik legfigyelemreméltóbb szereplőjévé nőtte ki magát.

Az eredetileg közgazdászként végzett designer már jóval saját márkája megalapítása előtti időktől fogva, immár 10-11 éve foglalkozik ékszertervezéssel. A kezdetben szabadidejében, afféle hobbiként űzött tevékenység azonban fokozatosan egyre nagyobb teret kért magának az életében, mígnem Éva ellátogatott a névrokon Reményi Katalin ötvös nyílt alkotóműhelyére, ahol mentorra és sok biztatásra talált. Innentől pedig nem volt megállás, ahogyan Éva fogalmaz:

Ekkor elgondolkodtam és megdobbant a szívem: valami azt súgta, hogy igen, lehet, hogy ez az, amit keresek. És egyszeriben hirtelen minden összeállt.

Éva beiratkozott egy ötvösiskolába, ami nagy, revelatív boldogságot hozott: kreatív gondolkodása végre kiteljesedhetett, a világot figyelmesen szemlélő, erős vizuális hajlamából születő képi gondolatok immár ékszerként ölthettek testet. Megszületett az eVe by Eva Remenyi márka, amely kezdetben heurisztikus örömmel ontotta magából a terveket és az azok nyomán formálódó konkrét ékszereket. Az első négy-öt év a brand életében a formák és anyagok tobzódásában telt, a puszta ötletből végre valósággá váló ékszerek nagy örömmunkájával. Később azonban Éva tudatosan elkezdett figyelmet fordítani arra, hogy erőteljesebben szelektáljon a tervek között és egységes arculatban, adott esetben kiérlelt és egymáshoz igazított, komplex kollekciókban gondolkozzon, ugyanakkor megőrizze az egyediségét és varázsát adó bensőséges hangulatot:

Nagyon fontos volt a számomra, hogy ez az első pillanattól egy nagyon személyes, emberközpontú márka legyen.

Ezzel a tervező a professzionalizmus egy új fokára lépett, a visszhang pedig nem maradt el: a márka két éve jelent meg először a hazai divatélet legfontosabb eseményén, a Budapest Central-European Fashion Weeken, amely jelentős változást hozott. Eddigre már egy nagyon tudatosan felépített, stílusában letisztázódott ékszermárka került a még szélesebb közönség elé,

melynek abszolút eszménye az a sallangmentes, letisztult elegancia, amely a megmunkált fémmel mint anyaggal  elérhető.

Az eVe by Eva Remeny-darabokat végignézve alapvetően két, egymással dinamikus játékban álló tendencia figyelhető meg: egyfelől találunk végletekig letisztult, a geometrikus minimalizmus jegyében fogant darabokat, amelyek határozottságot, erőt és precizitást hordoznak magukban – ugyanakkor, mint a tavalyi Céleste kollekció modelljeiben, megfigyelhető egy természetközelibb, véletlenszerűbbnek ható vonalvezetés is, amely gyakran kifejezetten rusztikus, egyenetlen felületekben, ismétlődésekben, csepp- és buborékalakokban, afféle rizomatikus burjánzásban ölt testet.

Ez a kettősség tartja egyensúlyban a márkát úgy, hogy elkerüli az önismétlés vagy a kifulladás veszélyeit, miközben a fémékszer keretei között megvalósuló páratlan letisztultság és elegancia hozza közös nevezőre az egymástól eltérő tendenciákat. Korábbi években történtek kísérletek egyéb anyagok használatára, született például egy üveggyöngyöt használó kollekció is,

mára azonban minden a legnemesebb egyszerűsödés felé halad: nincsenek sallangok, csak az elegánsan fénylő bevonatok a réz alapon, és persze hajlékonyságnak és a szilárdságnak a fém kettős természetéből fakadó dinamizmusa.

eVe by Eva Remenyi
 eVe by Eva Remenyi Showroom
1012 Budapest, Logodi u. 63.

Kapcsolódó cikkek: