Egy gondolatból ékszer születik: DASH by edesorsi

Édes Orsi ékszertervező munkáiban elvont gondolatok sűrűsödnek formai leleményességgel és az igényes kortárs művészetre való reflexiókészséggel. Okos, bátor és tudatos nők kiegészítőit fogalmazza újra kollekcióról kollekcióra, folyamatosan kísérletezve, széleskörű gondolatiságtól ihletve a DASH by edesorsi.

 

Ezek az ékszerek minden esetben tudatos, már-már szigorú vonalvezetéssel indulnak, hogy aztán annál meglepőbb legyen egy-egy elrejtett, kis részlet benne, amely szinte kitüremkedik az alkotás egészéből: felhívja magára a figyelmet, megragadja a tekintetet és egy pillanatnyi dinamizmust visz a nagy egészbe. S noha ez a működésmód állandó, központi eleme a DASH ékszereknek, az inspiráció, amelyből végül egy-egy kollekció megszületik, egészen különböző irányokból is érkezhet.

Processed with Rookie Cam

Így lehet, hogy míg a Peru vibráló színű népi viseletétől ihletett Andes kollekció dús színeivel, bohém rojtajaival és dinamizmusával visz játékot a hétköznapi megjelenésünkbe, addig a Say YES! eljegyzési gyűrűk egytől egyig a páratlan egyediség auráját vonják az alkotás köré a kézi megmunkálás felbecsülhetetlenül értékes esetlegessége által.

S mintha e kettő szintéziseként sikerültek volna megkapóan gyönyörűre, egyben igazán gondolatébresztőre az Art of Hope támogatói kampány ékszerei:

a hangsúlyosan texturált fém felületek természetközeli rusztikusságát a pazar színű édesvízi gyöngyök pasztell árnyalatai könnyítik el éteri megjelenésükkel. Ebben a kollekcióban a nemesfém és a gyöngy mellett szokatlan módon a műanyag is bekerült az alapanyag-repertoárba, felhívván a figyelmet a minket körülvevő természeti kincsek kétségbeejtő fenyegetettségére.

 

Fantasztikus érzés, amikor egy gondolatból tárgy születik. Az ékszertervezés során mindig ez foglalkoztat a legjobban: mi lehet az a forma- és színvilág ami a legjobban kifejezi az adott érzést. Hatalmas élmény volt kortárs ékszereket készíteni 2016-ban, és idén is az Ékszerek Éjszakája pályázati felhívására.

– mesél a tervező, amikor a tervezés legmélyebb, belső indíttatásairól faggatjuk. Édes Orsi kiapadhatalan kreativitása, az ékszerek iránti lelkesedése és kiérlelt gondolatisága tetten érhető minden egyes alkotásán, ebből az elegyből pedig csak kivételes, az örökkévalóságnak szóló darabok születhetnek.

 

 


 DASH by edesorsi
 dashbyedesorsi@gmail.com

Kapcsolódó cikkek: