dorivisy: egyedi és örök

A tervező Visy Dóri saját nevét viselő ékszermárkáját a báj és a játékosság, az elegancia és a formaimádat dinamizmusa hozza játékba. A tehetséges ötvös mindig képes a megújulásra, s ilyen módon amennyire egységesek a munkái egy-egy kollekción belül, annyira meglepőek és újszerűek tudnak lenni minden újabb szezonban.

 

A nemzetközi vásárokon, kiállításokon és megmérettetéseken is rendre megjelenő dorivisy márka mindig meglepő intenzitással tükrözi az ihletforrásának jellegzetességeit, legyen szó valamely természeti szépségről, formai, anyaghasználatbeli kérdésről, sőt elvont gondolatról. Mintha a tervező a kreatív folyamat során valósággal alámerülne a kiválasztott témában, hogy addig lubickoljon benne, míg önmagán teljesen át nem szűri és ékszerré nem formálja a valóságnak azt a kis szeletét, amely éppen aktuálisan megtermékenyítette a tervezői gondolkodását.

dorivisy Jade Shelter collection // Kép: Glodi Balazs,
smink: Keseru Barbara
Haj: Nagy Viktor
modell: Kafia / Avantage models

Ennek megfelelően láttunk már kifejezetten geometrikus, formarajongó kollekciót is a dorivisynél éppúgy, ahogy a természet falveleken, virágszirmokon és rovarok hártyaszárnyain visszatükröződő lágy, gyengéd vonalvezetésétől inspirált ékszereket.

Hevesen burjánzó és szigorúan geometrikus, tisztán nemesfémékszereket vagy egyéb anyagokat is felhasználó darabokat egyként jelenthet a dorivisy kollekciról kollekcióra változóan – ami viszont mindenképpen közös bennük, az az egyediség.

dorivisy Jade Shelter collection, kép: Glodi Balázs

Minden darabja egyszeri és megismételhetetlen kortárs képzőművészeti alkotás. Alkotója maga is megrendelésre készíti az egyes darabokat – a kollekcióban bemutatott referenciadarabok sokkal inkább tükrözik a tervező gondolkodásának éppen aktuális kereteit egyfajta zsinórmértékként, semmint valamiféle szigorúan, szabvány-módon elgondolt “öntőformaként”.

dorivisy Jade Shelter collection // Kép: Glodi Balazs,
smink: Keseru Barbara
Haj: Nagy Viktor
modell: Kafia / Avantage models

Aktuális kollekciója a Jade Shelter nevet kapta és sötétebb tónusokban játszik, mint korábban bármi a tervező munkái közül. Abból a szempontból is különleges kollekciója ez a dorivisy márkának, hogy a vállaltan az eddigi legmélyebb gondolatiságból táplálkozó, legspirituálisabb ihletésű ékszeregyüttes került most bemutatásra. Az elnevezésben is megtalálható, Burmából származó jáde kő a biztonság, védelem, harmónia és gazdagság szimbóluma egyes ázsiai kultúrákban. A ezüstből készült sziromformák foglalják magukba a féldrágakövet, az ékszerek maguk pedig a véletlenszerűség szimbólumokban gazdag foltjaiban finoman aranyozottak. Mindemellett a verejtékes, merőben emberi, fizikai munka is nagy jelentőséget kap ebben a kollekcióban: minden egyes darabot a művész maga formált meg kézzel, kalapálással.

Az anyagok – a nemesfémek és az értékes burmai jáde – időtállóak, a formák ősiek, egyszerűek, nem kötődnek egyetlen divatirányzathoz sem. (…) A Jade Shelter kollekció minden egyes darabja kézzel készült és különböző. Az ékszerek mondanivalója viszont közös: ideje lassítani és megkeresni az örök értékeket.

 

dorivisy
 Punch Store
1063 Budapest, Paulay Ede u. 15.

 


 

Kapcsolódó cikkek: