BORIBIANKA: az éteri tökély ékszermárkája

A feltűnően tehetséges ékszertervező, Bori Bianka márkája számos szempontból kivételes képviselője a hazai ékszermárka-palettának. Mindenekelőtt azért, mert az eredetileg közgazdász végzettségű ötvös-tervező rendkívül árnyalt gondolatisággal fordul a tervezés folyamatához és magukhoz az ékszerekhez is. Bianka kiegészítőinek sokrétű szimbolikája, mély rétegzettsége a modern és konceptuális művészetekkel rokon.

 

A tervező szándéka szerint a BORIBIANKA ékszerek nem puszta kiegészítőként, azaz külső megjelenésünk extra “rátétjeiként” szolgálnak, hanem érzelmeink fizikai manifesztációjává válnak. Valójában ezek a gyűrűk, nyakláncok, karkötők aktuális hangulatunk és általában egész lelkivilágunk kitüremkedései a kézzelfogható valóságban. Nem véletlen, hogy Bianka rendkívüli következetességgel építi fel minden egyes kollekcióját, amelyeket más és más elvont gondolati magból dolgoz ki egy-egy koherens, összefüggő gondolatisággal bíró ékszer-együttessé.

Legújabb, ORIGO elnevezésű kollekciója a lehető legmélyebbre utazik az emberi gondolkodásban: az önmagába visszazáródó kezdetet, azaz magát a tökéletességet keresi.

Mindannyiunk fejében léteznek ideák. Olyan gondolatformák, amelyek valamilyen tárgynak, fogalomnak vagy személynek a legtökéletesebb képét rajzolják meg. Egy ideális tárgy nem túlbonyolított, hanem lényegretörő, ugyanakkor nem felszínes, hanem nagy mélységekkel rendelkezik. Bori Biankát (…) régóta foglalkoztatta annak gondolata, vajon milyen az ideális ékszer: milyen anyagból készül, milyen formát ölt, milyen esztétikai szabályok határozzák meg.

A tervezőnek ezenkívül azonban fontos volt az is, hogy alkotása végül képes legyen aktív kapcsolatot teremteni a közönséggel, azaz ne puszta műalkotásként, egy távoli, érinthetetlen tárgyként tekintsünk rá, hanem magunk is interakcióba lépjünk vele, használjuk, s eként gondolkodjunk róla. Az ORIGO koncepciójának alappillére volt az is, hogy mindannyian tudjunk valamilyen módon viszonyulni hozzá – így jutott el a letisztultság végső fokához, a legnemesebb egyszerűséghez a kollekció. Az anyag sokrétűségére jellemző, hogy a tervezési folyamatban inspirációként szolgált a Bauhaus iskola, a De Stijl funkcionalizmusa, sőt a galaxis tökéletes, csillagközi rendje is.

Ezen gondolati ív mentén jutott el a tervező a háromszög, a gömb és a kör tőkéletes formáihoz, valamint a kék, a sárga és a piros alapszíneihez.

Általános igényű, de sohasem megunható darabok születtek a BORIBIANKÁNÁL, melyek magukban hordozzák a garanciát az örökérvényűségre.

 

Fotók: Halász Jácint

 


BORIBIANKA
BORIBIANKA
1075 Budapest, Rumbach Sebestyén u. 9.

Kapcsolódó cikkek: